Trainersopleidingen

Elke winter starten we - onder auspiciën van het Watersportverbond - een trainersopleiding. Het ene jaar is dat Zeiltrainer-3, het andere jaar Zeiltrainer-2. In februari 2018 starten we een nieuwe Zeiltrainer-2 opleiding. Open het PDF-bestand voor meer informatie.

 

 Aankondiging ZT-2 2018 v3.pdf

 

Zeitrainer-3

In deze opleiding word je opgeleid om beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers te begeleiden. In de cursus leer je basisvaardigheden om een een training te organiseren, veilig en uitdagend te maken. Met de juiste trainingsstof en een aanpak waarmee je zeilers kunt boeien. Je werkt vanuit een jaarplan en leert dit ook zelf op te stellen.

 

De opleiding bestaat uit twee praktijkweekenden, tien theorieavonden (incl. theorie-examen) en twee avonden rescue-training. Daarnaast word je door jouw praktijkcoach begeleid in het training geven en coachen. Wanneer je coach vindt dat je klaar bent voor de proeve van bekwaamheid, dan kun je deze afleggen. Je rondt de opleiding in één of in twee jaar af, afhankelijk van je eigen leercurve en het aantal uur dat je actief ben als trainer/coach.

 

Verwacht wordt dat je ervaring hebt als wedstrijdzeiler op nationaal niveau. Bij het afronden van de opleiding dien je ook in het bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs.

 

Zeiltrainer-2

Als Zeiltrainer-2 help je bij trainingen van beginnende en gevorderde jeugd-wedstrijdzeilers. Je leert de zeilers de basisvaardigheden van boathandling en trim, geeft ze handreikingen zodat ze tijdens wedstrijden en trainingen het zeilen ook echt als een sport gaan beleven. In de trainersopleiding gaan we in op de organisatie van een training, veiligheid, hoe zeilers enthousiast te krijgen en te houden, varen met de begeleidingsboot en de tips waarmee je de zeilers verder helpt. Uiteindelijk kun je als Zeiltrainer-2 training geven aan een groep wedstrijdzeilers bij je vereniging onder supervisie van een ervaren trainer.

 

De opleiding start met een theorieavond. Daarna volgt een praktijkdag, een tweede theorieavond en twee praktijkavonden. De beste leerschool komt daarna, we verwachten dat je gedurende het seizoen regelmatig als assistent training geeft bij je vereniging. Je leercoach begeleidt je enkele keren tijdens die trainingen. Tussendoor is er nog een portfolioavond om te leren van elkaars ervaringen. Normaal gesproken rond je na ca. zes trainingen de opleiding af met een praktijkbeoordeling.

 

Verwacht wordt dat je ervaring hebt als wedstrijdzeiler. Deze opleiding is bedoeld als opstap naar de Opleiding Zeiltrainer-3 waarbij je opgeleid wordt om zelfstandig een groep gevorderde wedstrijdzeilers te begeleiden.