Koen van Esch

 

Koen (1967) is als Brabander wat 'verdwaald', hij woont met zijn vrouw en twee dochters in Sneek. Als wedstrijdzeiler heeft hij in veel verschillende boten gevaren, variërend van Laser, kielboten, sportboten, wedstrijdjachten en oceaanracers. Zowel in wedstrijden rond-de-boeien, offshore races als het matchracen heeft hij op het internationale podium het nodige meegemaakt. In de Nederlandse zeilwereld is hij het meest bekend van zijn deelname aan het Mini-Transat circuit met zijn KLM-Flying Dutchman.

 

Weer terug in Nederland staat zijn eigen zeilloopbaan op een lager pitje en werkt hij full-time als trainer/ coach in de zeilsport. Eerder deed hij dat voor talenten bij het Watersportverbond, nu is hij regiotrainer bij het RTC. Zijn hoofdtaak hier is het trainen van Laser-groep. Daarnaast verzorgt hij de Zeiltrainer-3 opleiding van het RTC. Voor de andere helft van zijn werk is Koen trainer/ coach bij het zeilbedrijf Team Heiner in Lelystad.

 

Over de zeilsport zegt Koen: "Zeilen is één van de meest complexe sporten die er bestaan. Het is de kunst om deze complexiteit op het water terug te brengen naar de juiste prioriteit. Ik vind het mooi als jongeren het overzicht gaan krijgen, onder druk de juiste beslissingen nemen en hun sport intensief beoefenen. Zeilen is een sport waarin je op vele vlakken je grenzen kunt verleggen."