RTC Zeilen Noord

Toppers inspireren andere jeugdzeilers

Wedstrijdzeilen is een fantastische sport. Wij begeleiden jeugdzeilers die wedstrijdzeilen als hun sport zien en ervoor gaan. Door intensief en met plezier te trainen, veel wedstrijden te varen en goed samen te werken is de stap naar de jeugdtop voor velen mogelijk. Waar het ook eindigt, het steeds maar weer verleggen van grenzen levert al hele mooie ervaringen op en maakt je 'zeiler voor het leven'.

 

Onze missie is geslaagd als de topjeugd uiteindelijk andere jeugdzeilers stimuleert om wedstrijdzeilen als sport te gaan benaderen. Jeugdige toppers kunnen andere zeilers laten zien wat er in de zeilsport allemaal mogelijk is. Hoe uitdagend het is om op groot water te varen, de boot volledig onder controle te hebben in alle omstandigheden en op de wedstrijdbaan zelfstandig alle beslissingen te nemen. Hoe het is om aan internationale evenementen deel te nemen en mee te doen om de prijzen? En vooral hoe mooi is het als je intensief met je sport bezig bent!

 

RTC

Om de stap naar topsport te kunnen maken streeft NOC*NSF voor alle Olympische sporten naar Regionale Trainings Centra (RTC’s). Jeugdige talenten kunnen bij een RTC dicht bij huis trainen onder professionele begeleiding, met goede faciliteiten en extra specialistische hulp. Voor het wedstrijdzeilen in het Noorden werkt het RTC vanuit Topsport Noord, de vooruitgeschoven post van NOC*NSF. Eigenlijk is RTC Zeilen Noord niet een centrum maar zijn we een aantal coaches die programma's verzorgen. We doen dat samen met organisaties en verenigingen waar de zeilers actief zijn.

 

Onze activiteiten

Uit deze missie volgen twee hoofdactiviteiten:

  1. Zeiltalenten de begeleiding bieden waarmee ze de stap naar de topsport kunnen maken. Zeilers in de Nationale Training Teams (NTT's) trainen door-de-week bij ons als aanvulling op hun programma in de weekenden. Een belangrijke groep daarnaast zijn de andere zeilers die zeilen als hun hoofdsport zien en ervoor willen gaan. Zij hebben de potentie om in een NTT te komen. We richten ons op de Optimist, Laser en 29er, opleidingsklassen van het Watersportverbond. We streven steeds naar steeds 15 Noordelijke zeilers in de afzonderlijke NTT's.    
  2. Zeiltrainers opleiden en gedurende het seizoen begeleiden bij hun vereniging. Ieder jaar verzorgen we, samen met het Watersportverbond, de opleiding Zeiltrainer- 2 of 3.

 

Onze regio

De regio Noord Nederland bestaat uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Noord Overijssel (lijn Coevorden, Meppel, Urk)